3 d’abril del 2014

PER SETMANA SANTA...MOIXIGANGA

El proper diumenge 6 d'abril l'Esbart Dansaire Sícoris interpretarà per primera vegada la Moixiganga de carrer dins del XVIIè Pregó de Setmana Santa. Fins ara, l'Esbart havia interpretat la Moixiganga d'escenari, però aquest any interpretarà la versió de carrer.

L'acte tindrà lloc a la Sala 1 del Teatre de l'Escorxador de Lleida ales 12'00 del migdia.

Els quadres d’aquesta dansa són :

Ball dels Arcs, on els dansaires ballen amb uns arquets a les mans i fan un seguit de figures gimnàstiques, pujant uns sobre els altres en diferents moments, mig altar i altar major són les seves figures més importants, quadre honorífic.

Ball dels Plats, on els dansaires ballen picant un bastó en un plat de fusta, combinant les figures de la creu , amb la figura de plats al darrera, un divertit moviment on es piquen els plats entre els dansaires, saltant i perseguint-se.

La Dansa, un seguit de moviments amb els arquets, i de creuaments dirigits per l’àngel, amb la figura recuperada de la cadena.

La Morra, joc de mans per guanyar una penyora, conegut joc que ens va arribar amb el soldats romans;

Lo Galapo i l’Enterro, formació i seguici d’una processó amb l’àngel capdanser, quadre amb forta connexió amb l’antiga moixiganga.

Ball de la Torre, construcció humana, que vol emular els antics balls de valencians, amb una entrada de creuaments i una torre humana amb l’àngel al cap damunt, com figura principal; afegitó de fa un segle i mig, i que va arrelar amb força a la dansa.


El resultat, és una dansa espectacular, amb una varietat de matisos que no es troben en cap altra Moixiganga d’arreu del país.